Case: MAXSMALL tiny house concept, 3D geprint

 
maquettelatenbouwenEen fysieke maquette is de meest tastbare manier om uw ontwerp in beeld te brengen. Met de komst van de 3D printers is het maken van een schaalmodel nog eenvoudiger geworden. Een hele mooie techniek die volop in ontwikkeling is en steeds meer bekendheid krijgt. In 2013 heeft Impress3d al geïnvesteerd in een eerste 3D printer voor het maken van maquettes, dit is inmiddels uitgebreid tot 6 printers. Met onze ervaring en vele printers kunnen we u goed en snel van dienst zijn.
 

Met de printers kunnen we een digitale tekening 3D printen. Een schaalmodel van een nieuw te bouwen huis, gebouw of concept maakt gegarandeerd indruk. Klanten zijn altijd heel enthousiast om hun ontwerp vast te kunnen houden en in werkelijkheid te kunnen zien. Ook voor op een beurs is dit een mooie manier om iets te presenteren. Uit ervaring kunnen we zeggen dat een maquette altijd veel aandacht krijgt en mensen snel geneigd zijn om er een foto van te maken.

 

Iets tastbaars werkt beter dan plaatjes.

 

Naast de 3D print techniek gebruiken we traditioneel vakamanschap en ander gereedschap als lasersnijden en CNC vreesmachines om tot het mooiste resultaat te komen. Hier een voorbeeld van twee van onze mooiste projecten:

 

maquettebouw HYDEPARK - In opdracht van Projectontwikkelaar Snippe BV is deze maquette schaal 1:100 gemaakt. De afmeting van de maquette is 155x155cm. Het geheel is op een mooie zwarte sokkel met stofkap gepresenteerd op de Provada 2019. Onze expertise van een realistische groene omgeving met handgemaakte bomen komt hier goed tot uiting.
 
3dprint STUDIO 538 – In opdracht van Talpa Network hebben we voor het afscheid van Edwin Evers bij Radio 538 een maquette gemaakt van de studio. De schaal is 1 op 20. In totaal hebben we er zes mogen maken, dit was het cadeau van John de Mol aan Edwin Evers en zijn team. Zie ook het filmpje op onze projectpagina.
 

Er zijn met 3D printen heel veel opties mogelijk. Van een grote schaal met veel detail tot een massa studie op een kleinere schaal. Ook zijn er verschillende print technieken en materialen mogelijk. Afhankelijk van de wens en budget doen wij een voorstel. Hieronder worden een aantal opties nader toegelicht. We maken voor de eenduidigheid gebruik van ons eigen MAXSMALL tiny house concept.

 
3dprinten De meest eenvoudige en goedkope vorm is een dicht model in één kleur. De schaal van dit model is 1 op 100 en een printtijd van ongeveer 5 uur. Een model als deze kost ongeveer 35 euro per stuk. Dit is exclusief de eenmalige kosten om een ontwerp zo te bewerken dat deze ook daadwerkelijk te 3D printen is. Dit model is geprint met een FDM printer, Ultimaker 3, in kunststof PLA.
 
3dprintenarchitectuur Uiteraard is het nog mooier om ook de binnenkant met inrichting te kunnen zien. Deze print is gemaakt van polyamide beter bekend als nylon. Een sterke en enigszins flexibele kunststof in hoge resolutie geprint op een SLS printer. Het oppervlak heeft een fijn zanderige uitstraling. Deze techniek leent zich uitstekend voor architectonische modellen. Het model is op deze foto geplaatst op een 3D geprinte voetplaat met logo voor een nog mooiere presentatie.
 
maquettebouw Een goedkoper alternatief op bovenstaande SLS print is MJF. MJF heeft een vergelijkbare kwaliteit en sterkte als SLS alleen is het beperkt in de kleuren. Daar waar SLS in 10 verschillende kleuren geprint kan worden is MJF alleen in grijs of zwart mogelijk. Deze techniek is ongeveer 20% goedkoper dan SLS.
 
maquette Een fullcolour model is ook mogelijk. Dit model komt rechtstreeks zo uit de 3D printer. De printer die hiervoor gebruikt is van het merk Mimaki. Een sterke kunstsof geprint model in scherpe kleuren. De prijs ligt ten opzichte van printen in één kleur een stuk hoger. Dit model heeft een prijs van ongeveer 250 euro.
 
3dprintvastgoed Ook is het mogelijk om het model in losse onderdelen te printen. Voordeel van losse onderdelen is dat het een soort lego wordt. U kunt dan bijvoorbeeld zelf assembleren of het dak en de verdieping eraf halen. Omdat dit model in onderdelen geprint wordt is het eenvoudig om de onderdelen ook in diverse kleuren te printen. Dit lego model heeft een prijs van ongeveer 320 euro.
 
maquettemaken Uiteraard is het mogelijk om een model ook groter te printen. Voor nog meer detail of indruk. Een groter model heeft ook een langere printtijd en daarom ook een hogere prijs. Onderstaande model is 3D geprint op schaal 1 op 50. Totale formaat is dan 9x30 cm en 12 cm hoog.
 
maquettebouwer De kleinste details kunnen we printen met onze SLA printer. Dit is een zeer hoogwaardige printtechniek, de kwaliteit is dusdanig hoog dat er meer details in het model kunnen zitten dan met het blote oog te zien is. Op deze foto is een voorbeeld te zien in transparant geprint schaal 1 op 1000.
 
maquettemaken Om een maquette helemaal compleet te maken kunnen we het ook helemaal aankleden. Dit wordt ook wel een diorama genoemd. Een hele mooie manier om een gebouw te presenteren in een natuur getrouwe omgeving. Een dergelijke diorama kost ongeveer 1500 euro. Formaat is 30 x 40 cm.

 

Digitale maquette

Naast fysieke maquettes is een virtuele maquette ook een mooi middel. Deze techniek maakt altijd veel indruk op mensen. Grote voordeel hiervan is dat dit schaalbaar is, iedereen kan overal met zijn mobiel of tablet het model laten zien aan vrienden, famillie of collega's. Ideaal dus om mensen een 'WAUW!' effect mee te geven naar huis. De techniek die hiervoor gebruikt wordt heet Augmented Reality. Het model wordt virtueel geprojecteerd op op de vooraf ingestelde schaal met behulp van een gratis app. Zie voor een indruk hiervan onderstaande filmpje. De marker is nu een A4 blaadje maar ook een visitekaartje kan bijvoorbeeld als marker worden gebruikt, of zelfs zonder marker is het mogelijk. Zie voor meer informatie hierover onze dienst Virtual & Augmented Reality.
 

Hierboven hebben we een aantal voorbeelden laten zien van mogelijkheden met 3D printen en maquettebouw. Uiteraard is er nog veel meer mogelijk. Neem gerust contact op voor vrijblijvend advies en mogelijkheden. Zie hieronder ook een aantal voorbeelden van projecten die we hebben uitgevoerd.

Hebt u een meer algemene 3D print vraag, ook dan kunt u hiervoor bij ons terecht, zie hiervoor de pagina over onze samenwerking met Lay3rs 3Dprinting.

Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer