TinyHouse "Nowa"


Een 3D geprinte maquette van het duurzame bouwconcept NOWA van Tablinum BV. Bouwen met de multifunctionele basisbouwelementen van Vlas composiet is waar NOWA voor staat. Betaalbaar, Flexibel, Zelfvoorzienend en Natuurlijk bouwen op de locatie.
 
Innoverend
Bouwblokken gemaakt van natuurlijke  vlasvezels versterkt met natuurlijke harsen zorgen voor een product dat lichter en sterker is dan staal. Het basis woning type “NOWA”, met een BVO van 34 m², vormt een comfortabel, licht en fijne leefruimte. NOWA geeft voldoende ruimte voor een één of twee persoons huishouden. Een groot voordeel is de eenvoudig en snelle bouw van de woning. In slechts enkele dagen kan de woning worden gerealiseerd, al of niet in de vorm van zelfbouw. Dit geeft  aanzienlijke lage arbeidskosten ten opzichte van de traditionele bouwwijze.
 
Principe
Circulair bouwen op de locatie, met de terplekke aanwezige materialen, samen met de toekomstige bewoners en gebruikmakend van de plaatselijke economie!
 
Het principe is eenvoudig.  Het basisontwerp bestaat uit een aantal voorgevormde holle vlascomposiet blokken.  Het basis model NOWA kan indien gewenst compleet aangeleverd worden, maar ook, zeer uniek op de bouwlocatie zelf worden voorbereid  en ter plekke geproduceerd worden. De Unit voor fabricage  van deze blokken kan geplaatst worden op een aanhanger  van een vrachtauto,  mobiel en op vrijwel alle plaatsen inzetbaar.  Ons ultieme streven is  dat de vlasplanten van te voren kunnen worden  gezaaid, geoogst en verwerkt worden tot de bio-based  blokken. Dit alles op de bouw locatiezelf. Circulair bouwen met een lage foot-print.  Een oppervlakte van 100m2 is in de meeste gevallen toereikend. De elementen zijn groot en zeer licht qua gewicht en moeten daarom gevuld worden met natuurlijke componenten.  Deze componenten  zorgen voor voldoende tegendruk en stabiliteit. De bouwblokken beschikken over diverse holle ruimten  die elk een specifieke functie vervullen.  Ons principe is dat zoveel mogelijk  componenten gebruikt worden van of in de directe omgeving van de bouwlocatie. Dus bouwt men op zand  gebruikt men zand, bouwt men op klei dan gebruikt men klei, op een steen achtige ondergrond gebruikt men stenen en zelfs op water gebruikt men water als compensatie. De andere ruimten van het blok worden gebruikt voor isolatie en lucht circulatie. Isolatie materialen kunnen dan ook weer materialen zijn die ter plekke voorkomen bijvoorbeeld bietenpulp, vlas, hennep, schapenwol etc.. Er zijn dus specifieke ruimtes voorzien die gevuld worden met isolatie ten behoeve van de thermische schil en een zonering voor een lucht/warmtespouw.  De woning is snel en eenvoudig weer af te breken en elders op te bouwen. Nadien hoeft men geen verstoring terug te zien in de omgeving op deze locatie als gevolg van deze bewoning.
 
Opbouw
Afhankelijk van de ondergrond op de locatie kan men kiezen uit verschillende fundaties. Voor deze locatie in Almere kiezen we nu voor de meest innovatieve. De woning kan geplaatst worden op 2 composiet platen c.q. schijven die van elkaar worden gescheiden door ballen, waardoor deze platen onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen en/of draaien. Op deze manier ontstaat er een trilling ‘s absorberende ondergrond die bestand is tegen zelfs forse aardbevingen! Nu zal dat waarschijnlijk in Almere niet nodig zijn maar elders kan het van belang zijn. Een voordeel is ook dat de woning nu ook draaibaar is al naar gelang de licht en warmte behoefte. In de koudere periodes van het jaar kan Nowa met de zon meedraaien om zoveel mogelijk licht, dus warmte op te vangen. In hete zomers (of bij toepassingen in de tropen) kan de woning uit de zon draaien meer schaduw dus een koelere leefomgeving. De buitengevel is indien gewenst voorzien van blokken met een speciale toepassing voor planten. Deze geven naast de nuttige voorzieningen van bijvoorbeeld groente of fruit een extra verkoeling op de gevel door het natuurlijke beschaduwen.
De woning is zodanig ontworpen dat de hogere voorzijde veel licht en warmte kan opvangen wanneer men dat wenst. Bovendien geeft deze vorm binnen een prettige leefruimte. De lagere achterzijde geeft beschutting en biedt ruimte voor zonnepanelen onder een gunstige zonnehoek. Indien er stormen worden verwacht is de woning met deze lagere achterzijde naar de wind te keren. Zoals schapen ook doen bij harde en koude wind! De bovenste laag van de muren waarin de balken rusten, bestaat uit een prefab hout constructie gevuld met natuurlijke isolatie om direct onder het dakvlak een damp openconstructie te bewerkstelligen.
Het dak zelf bestaat uit een houten balklaag met een sandwichplaat van bio-composiet en natuurlijke isolatie, afgewerkt met een rubber-membraam met daarop een vegetatie, al dan niet met eetbare planten.
De ramen en deuren worden op maat direct in de openingen geplaatst.
Alle leidingen worden vast geklikt in de daarvoor bestemde uitsparingen van de blokken en afgewerkt met een afdekplaat.
 
Flexibel  en maatwerk
De basis woning NOWA is stapelbaar en daardoor eenvoudig uit te breiden naar een groter model indien deze behoefte bestaat, bijvoorbeeld bij gezinsuitbreiding of inhuren van zorg. Is men gestart met een groter model dan deze ook gemakkelijk worden verkleint. De blokken kunnen bijvoorbeeld. op marktplaats worden aangeboden en doorverkocht worden aan mensen met een uitbreiding wens of als tuinmuur of berging.
De binnen inrichting is geheel naar eigenwens in te delen er zijn geen dragende muren. Indien gewenst zijn vrijwel alle kleuren, printen en afwerkingen mogelijk.
 
Kenmerken Nowa
De woning is geheel zelfvoorzienend. Drinkwater uit de ondergrond en regenwateropvang met zuivering installatie. Er wordt gebruik gemaakt van wind en zonne-energie (All-electric). In de fundering blokken is ruimte voorzien voor batterijen  12 of 24V. Koeling doormiddel van “aardkoelte”
Verwarming  d.m.v. Infra Rood paneel geïntegreerd in het plafond en/of wanden. Opslag van regenwater in rubberzakken die ook in de fundering passen. Toilet droog en  zelf composterend. Afval water  zuivering door middel van helofyten filter (grondlagen en planten). Buiten wanden zijn te beplanten met nuts gewassen zoals groente, aardbeien, kruiden  etc.. Compost verwerking in de tuin.  Lage bouwkosten. Snelle bouw en gebruik makend van omgeving materiaal. De blokken zijn enorm duurzaam bestand tegen water, zouten, zuren, zonlicht, brandwerend en herbruikbaar voor grotere c.q kleinere woningen of als elementen voor grondkering, geluidkering . Mochten ze toch stuk gaan zijn de  oorspronkelijke grondstoffen  herbruikbaar “Cradle to Cradle”.
 
Naar volledig projectenoverzicht