3D print MaXSmalL

 
In samenwerking met 11G ArchitectuurM'n Architect en Impress3d is een flexibel bouwconcept ontwikkeld. Een Tiny Home met de potentie uit te groeien tot een volwaardige eengezinswoning . Om ons concept te presenteren hebben we een schaalmodel geprint schaal 1:100. Dit schaalmodel geeft de flexibele opbouw goed weer. 
 
Basisontwerp
Het basisontwerp gaat uit van een woning met een BVO van 46 m², welke bestaat uit een vaste kern met daaraan geschakelde elementen van 1,2 meter breed.  De vaste kern waarin entree, badkamer, installaties en de keuken zijn opgenomen vormt het hart van de woning. Door deze efficiënt ingedeelde kern waarin alle techniek is opgenomen zijn lage bouwkosten en een zuinig energiegebruik mogelijk. Aan weerszijden van de vaste kern kan de woning naar wens vergroot en verkleind worden, de kopgevels zijn volledig transparant met royale terrassen die boven het maaiveld zweven.  
 
Modulaire opbouw
De modulaire opbouw van de woning is af te lezen in de gevels, de koppelprofielen tussen de elementen steken uit en geven de woning een karakteristiek beeld.  Door de lineaire opzet van de woning en de relatief gesloten zijgevels is het mogelijk om de woningen zijdelings te schakelen tot clusters. De ruimte onder de kap geeft de verblijfsruimten op de begane grond een royaal ruimtelijk karakter, maar kan deels ook dienen als uitbreiding van het woonoppervlak door het plaatsen van een verdiepingsvloer.
De schakelbare elementen van 1,2 meter breed (een ideale basismaat) zijn geprefabriceerd compleet met vloer, wanden en dak opgebouwd middels houtskeletbouw, dus lichtgewicht en goed geïsoleerd. De elementen zijn bekleed met verschillende (demontabele) afwerkingen zoals zink, hout, zonnepanelen, groene gevel of ze bestaan volledig uit een glasvulling. Het is mogelijk om de afwerking te wisselen en te hergebruiken. Deze opties geven de gebruiker veel vrijheid in het indelen en afwerken van zijn of haar woning. De fundering bestaat uit een hardhouten ‘rails’ op poeren, waarover de woning uitbreidbaar is. Middels ruimte achter de plinten zijn installaties vanuit het midden van de woning naar het woon- en slaapgedeelte te leiden.   
 
Circulair bouwen
De houten elementen zijn o.a. bekleed met verduurzaamd vurenhout en zonnepanelen die de nodige energie voor in en om huis bieden. De groene gevels geven een natuurlijke uitstraling en dragen bij aan de biodiversiteit van de omgeving. Tevens is de groene gevel te gebruiken voor nutsgewassen als bijvoorbeeld aardbeien en groente. 
Het modulaire systeem bied de mogelijkheid voor circulair bouwen. Doordat elementen geprefabriceerd worden, komt dit ten goede aan de bouwkwaliteit, het reduceert bouwafval en levert een snelle bouwtijd. Naast het aanschaffen van de elementen zijn ook huur of huurkoop denkbaar aangezien de elementen ook elders weer kunnen worden toegepast. Duurzame materialen met een lange levensduur als afwerking, zoals zink zijn van grote waarde. Er is een ondergronds bassin voor regenwater opvang, dit grijze water kan hergebruikt worden voor bijvoorbeeld toiletgebruik. Een E-oplaadpunt voor de auto is aanwezig.

Seriematig bouwen
Op een aantal fronten is het MaXSmalL House bijzonder geschikt voor seriematig productie. Met name vanwege de geprefabriceerde en demontabele elementen, die in verschillende configuraties aan de vaste kern gekoppeld kunnen worden. Hierdoor is een scala aan woningtypes te creëren. Omdat de daglichttoetreding met name in de kopgevels plaatsvindt is het zijdelings schakelen tot clusters van woningen mogelijk. Tevens is er veel keuze in de afwerkingsmogelijkheden, zodat het ontwerp zich aanpast aan de wensen van de gebruiker.

Kortom, het MaXSmalL House is een karakteristieke en duurzame woning die maximale woonmogelijkheden biedt op zeer beperkte oppervlakte, passend bij elk budget.
 
 
Naar volledig projectenoverzicht